Bilirkişilik Temel Eğitim Programımız ilk mezunlarını verdi.

Adalet Bakanlığı’nın 03 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Bilirkişilik Yönetmeliği doğrultusunda Merkezimizce düzenlenen Bilirkişilik Temel Eğitim Programı’nın sertifika dağıtım töreni 10 Ekim 2017 tarihinde Hukuk Fakültemizde bulunan Prof. Dr. Aslan Gündüz Farazi Mahkeme Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu İdari ve Akademik Koordinatörümüz Öğr. Gör. Dr. Müge Yazgan’ın yaptığı törene İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Hakim Murat Boylu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hakim Hayri Kaynar, Program Koordinatörümüz Prof. Dr. Talat Canbolat, Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Müdür Yardımcımız Yrd. Doç. Dr. Özgür Akpınar ve programda ders veren öğretim üyelerimiz ile eğitimlerini başarı ile tamamlayan kursiyerlerimiz katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, yoğun talep gören Bilirkişilik Temel Eğitim Programı’nın köklü ve güçlü bir üniversite olmanın verdiği bilgi birikimi ve Hukuk Fakültemizin deneyimli hocalarının desteği ile ilk ay 40 grup halinde sürdürüldüğünü belirterek bilirkişi adaylarına yönetmelik kapsamında ve güncel gelişmeler doğrultusunda eğitim vermenin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

Bilirkişilik Temel Eğitim Programı Koordinatörü Prof. Dr. Talat Canbolat ise, bilirkişiliğin geçmişinin çok eskilere dayandığına ve adalete erişim için olmazsa olmaz bir kurum olduğuna dikkat çekerek bilirkişinin bilimin gerektirdiği kurallara göre tarafsız şekilde hareket etmesinin öneminin altını çizdi. Bilirkişilerin kimi zaman hakimin yerine geçer gibi karar verdiği eleştirilerinin sonucunda oluşturulan ve uzmanlık alanlarına bakılmaksızın yalnızca teknik konularda eğitimi içeren böylesi bir program ile adaletin daha sağlıklı şekilde işleyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Talat Canbolat, Adalet Bakanlığı’na bağlı Adalet Akademisi’nde ve Hukuk Fakültelerinde benzer içerikli derslerin verilmeye başlanacağını sözlerine ekledi.

Bilirkişiliğin adalet kurumunun yumuşak karınlarından biri olduğunu, aksaklıkların düne kadar deneme yanılma yöntemiyle giderilmeye çalışıldığını belirten İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hakim Hayri Kaynar yaptığı konuşmada, bilirkişi raporlarının davaların seyrini değiştirebildiğini, bu nedenle yargı sisteminde bu raporların çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Daha önce herhangi bir törene davet edilmediğini, dolayısıyla MÜSEM’in mezunlarının Bilirkişilik Temel Eğitim Programı için bir ilk olduğunu düşündüğünü belirterek sözlerine başlayan İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Hakim Murat Boylu ise, bu eğitimi verecek öğretim üyelerinden yıllar içinde oluşmuş kayıtdışı geleneği bir kenara bırakarak yeni kanun doğrultusunda eğitim vermelerini istediklerini söyledi. Başkan Boylu ayrıca bilirkişilerin mesleklerinde uzman olabilmelerine rağmen mahkemeye alakasız raporlar sunabildiklerini ve bu eğitimin bu açığı kapatacağına inandığını sözlerine ekledi.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi Eşleştirme Projesi”nin anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından ilk mezunların katılım sertifikalarının dağıtımına geçildi. Tören kokteyl ile son buldu.

HIZLI ERİŞİM