TÖDEB Fintek Çırağı” Açılış Programı Marmara Üniversitesi’nde Gerçekleşti

TÖDEB (Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği) Fintek Çırağı Açılış Programı, Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 24 Ekim Salı günü gerçekleştirilen programın açılış konuşması, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından yapılırken, programa TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdür Yardımcısı Emre Karpuz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Çelen ve Prof. Dr. Hasan Korkut, akademik personel ile öğrenciler katıldı.

Cumhuriyetin 100. Yılı sebebiyle 100 öğrenci programa kabul edildi

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve TÖDEB tarafından 2023 yılı TÖDEB Olağan Genel Kurulu’nda imzalanan üçlü protokol kapsamında yürütülen ortak çalışmalar neticesinde, insan kaynağı gereksinimlerinden yola çıkarak tasarlanan programa, Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle, ilk yılında 100 gencimiz kabul edildi. Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin (MÜSEM) destekleriyle yürütülen programın amacı, nitelikli insan kaynağı talebini üniversite öğrencilerinin üstün potansiyeli ile buluşturmak ve bu yetenekleri sektöre kazandırmaktır.

“Usta-çırak ilişkisinden ilham aldık”

“Anadolu kültürünün kadim geleneklerinden biri olan usta- çırak ilişkisinden ilhamla hayata geçirdiğimiz bu program sayesinde tecrübenin nesilden nesile aktarılmasının da yolunu açıyoruz” diyerek bu programın önemine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Rektör Kurt, hedeflerinin sertifika ile başlatılan bu programın ilerleyen zamanlarda üniversitelerde bölüm olarak okutulması olduğunu söyledi. “Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle, ilk yılında 100 gencimizi kabul etmeyi hedeflediğimiz, bir akademik yıla yayılacak ve 28 haftadan oluşması planlanan bu programın ilk yarısında, mevzuat ve bilgi teknolojileri temelli dersler ile geliştirilmiş bir müfredat izlenmesi planlanmaktadır” diyen Kurt, “Her dersin kendi dinamiklerinin gözetildiği, akademik bilginin yanı sıra sektör deneyimlerinin de aktarılmasının hedeflendiği, staj olanaklarının gözetildiği, üniversitemiz akademisyenlerinin liderliğinde ve üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bu programın yetenek açığının çözümünde çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Marmara Üniversitesi ile TÖDEB arasındaki koordinasyon ve aktif sorumluk alanlarının en doğru şekilde planlanarak yürütüleceği bu sürecin ve bu iş birliğinin Türkiye için hayırlı olmasını dileyen Rektör Kurt, destek veren kişi ve kurumlara teşekkürlerini ileterek sözlerine son verdi.

“Genç yeteneklerle, Türkiye’nin potansiyelini güçlendirmeyi amaçlıyoruz”

Programa destek veren kurumlara teşekkür ederek sözlerine başlayan TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, “Fintek ekosisteminin çekirdeği inovasyon ve girişimciliktir. Türkiye finansal hizmetler, teknoloji kullanımı ve dijitalleşme açısından, dünyada çok güçlü bir konuma sahiptir ve inovasyon dostu düzenlemeler sayesinde her yıl büyümektedir” dedi. Girişimcilerin, teknolojilerin, ürünlerin kullanım oranlarının ve müşterilerin arttığını belirten Bilgetekin, “TÖDEB Fintek Çırağı” programı ile Türkiye’nin finansal sektördeki nitelikli insan kaynağı ihtiyacını gidermeyi hedefliyoruz ve bu programı, Marmara Üniversitesi iş birliği ile hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu. Bilgetekin, bu program sonucunda genç yetenekleri sektörün gereksinimleriyle buluşturarak, Türkiye’nin finansal teknoloji alanındaki potansiyelini güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Teknolojinin çok hızlı geliştiği bir dönemde olduğumuzun altını çizerek sözlerine başlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdür Yardımcısı Emre Karpuz, teknolojik gelişmelerin çok kısa sürede deneyimlendiğini, dolayısıyla finans sektörünün de bu gelişmelerden çok çabuk etkilendiğini, bu durumun sadece Türkiye’de değil, dünyada da böyle olduğunu belirtti. Üniversitelerin sektörle ele ele verip, genç yetenekleri piyasaya kazandırmasının çok değerli olduğunu dile getiren Karpuz, kendi deneyimlerini öğrenciler ile paylaştı. Etkinlik, Rektör Kurt’un hediye takdimi ile son buldu.

DSC02627.jpg (203 KB)

DSC02656.jpg (255 KB)