Yetenek Gelişim Eğitim Programı

Güzel sanatlara yatkınlığı olan ve bu konuda kendilerini geliştirmek isteyen kişilerin becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Program kapsamında güzel sanatlara yönelik; pratik, teknik ve teorik ağırlıklı çok yönlü gelişim odaklı eğitim verilecektir. Atölye ortamında çalışma imkânı sunarak öğrencilerin etkileşimli olarak motivasyonunu, disiplinini geliştirmelerine katkı sağlayarak daha fazla verimli olmalarına yönelik çalışmalar yapılacaktır. Öğrenciler portfolyolarını zenginleştirebileceklerdir.  


Programın Hedef Kitlesi

Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, Güzel Sanatlar Fakültelerine giriş için hazırlananlar, yaptığı çalışmaları yetersiz görerek geliştirmek isteyen güzel sanatlar bölümünden mezun olanlar ve güzel sanatlara ilgi duyanlar eğitim programına katılabilirler. Yaş sınırlaması yoktur. 


Program Çıktısı

Yetenek geliştirme eğitim programıyla öğrencilere 90 Saatlik atölye ortamında güzel sanatlar alanıyla ilgili kapsamlı eğitim verilecek, eğitim sonunda öğrenciler Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinin onaylı katılım belgesini alacaklardır.


Program İçeriği

1 · Desen: Konunun çeşitli çizici resim malzemeleri ile satıh üzerine resmedilmesidir. Desen resmin temeli ve resmin başlangıcıdır. Yapılışında kurşun kalem, füzen tarama uçları gibi çeşitli malzemeler kullanılır. Desen işlenirken ışık gölge ve açık koyu ilişkisine dikkat edilir. Kadraj ve kompozisyon bilgisi dâhilinde uygulama yöntemleri araştırılır.

2 · Çizgi Çalışmaları: Bunu tasarı ya da skeç olarak ele alırsak; nesnenin öncesinde nesnenin yapısını rahat bir çizgiyle, doğru bir kompozisyon ve doğru orantı ile yapılan çalışmalardır.

3 · Ölçü Alma Yöntemleri: Elimize aldığımız bir kalem aracılığıyla çizeceğimiz nesnelerin eni boyu arasındaki ilişkiyi anlamak ve bunu kâğıda doğru aktarma yöntemlerinin öğretilmesi.

4 · Canlı Modelden Desen Çalışmaları: Figürün baş, gövde ve diğer bölümlerinin orantılarının, kas ve kemik yapılarının öğretildiği detaylı bir çalışmadır.

5 · Işık ve Gölge Çalışmaları: Gelen ışık kaynağına göre resmin ton koyu açık tekniğinin öğretilmesi.

6 · Oran Orantı Çalışmaları: Nesnenin ya da çizilecek herhangi bir nesnenin eni, boyu, hacmi ve diğer teknik kurallar içerisinde yüzey üzerine aktarılması…

7 · Perspektif: Temel perspektif kurallarının teorik ve pratik anlatımı ve uygulanışı hakkında uygulamalar…

8 · İmgesel Çalışmalar: Öğrencinin nesneleri çizme konuları ile öğrendiği, perspektif. Figür, ışık, çalışmaları ile üzerine imgesel çalışmalar.

9 · Bellek Eğitimi: Öğrencinin baktığı nesneyle ilişkisini geliştirmek, onu daha iyi tanımasını sağlamak ve özelliklerini aklında kalmasını, anlamasını sağlamak için yapılan çalışmalardır.

10 · Renkli Resim Teknikleri: Sulu boya, Kuru boya, Pastel boya, Yağlı boya ve Akrilik vb. tekniklerin Natürmort ve Figürlü hayali kompozisyonlarda uygulanma çalışmalarıdır.

11 · Teorik Bilgiler: Sanat akımlarının öğretilmesi (Empresyonizim,Ekspresyonizim,Kübizim,Sürrealizim vb..). Ressamlar ve heykeltraşlar hakında öğrencilerin bilgilendirilmesi. Güncel sanatsal etkinliklere katılım ve sergi ziyaretleri yapılır.

12 · Modelaj: Heykelin geleneksel malzemesi olan kili şekillendirerek form ve hacim duygusunu öğreterek, sonrasında heykel algısı oluşturmak. Geometrik formları üç boyutlu kavramak için alçak ve yüksek kabartma rölyef çalışması. Antik torso kopyası, anatomiyi kavramak ve üç boyutu gözlemlemek. Serbest büst (portre çalışması). Yüzün diğer noktalarını planlar halinde kavrayıp, üç boyutlu bir yüz çalışması oluşturmak.


Programın Yeri 

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Acıbadem Yerleşkesi / Kadıköy 


Program Tarihleri
(Program tarihleri değişiklik gösterebilmektedir.)

Daha sonra açıklanacaktır.
15 Hafta (90 Saat)


Program Ücretlendirme 

1 Saat ders ücreti 60 TL’den hesaplanmaktadır.

1 Aylık (24 saat) ders ücreti: 1440 TL
3 buçuk aylık toplam program ücreti: 5400 TL


Program Koordinatörü ve Eğitmeni 

Öğr. Gör. Oktay Çakır
(M.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi - Temel Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi)

1970 İstanbul / 1984 Hürriyet Gazetesi Çarşaf Dergisi Semih Balcıoğlu Karikatür Okulu / 1985 Günaydın Gazetesi Laklak Dergisi / 1987 Gırgır Dergisi Oğuz Aral / 1988 Güneş Gazetesi Limon Mizah Dergisi Tuncay Akgün / 1994 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Erol Eti Atölyesi / 1997 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü Yüksek Lisans Ergin İnan’ın Tez Danışmanlığında “Çöküş Estetiği Tezi” / 2001 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi 

Sergileri: 1996 Aydın Doğan Karikatür Yarışması Sergisi / 1998 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Karma Sergi / 1998 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi “Teoriyle Pratik Arasında Desen Sergisi” / 2005 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlileri Sergisi / 2006 Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlileri Sergisi / 2007 Dijital Artist / 2014 Kişisel Sergi - “Babamın Onurlu Elleri” Tuzla Belediyesi


Kayıt için

216 414 41 11


Bu sayfa Sürekli Eğitim Merkezi tarafından en son 26.12.2019 14:29:43 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM