Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Sempozyumu 14 Aralık 2017 tarihinde Hukuk Fakültemizde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat, "Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları olarak arabuluculuk ve uzlaştırma, hem uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümü hem de yargının iş yükünün azaltılması bakımından hukuk sistemimizde çok önemli bir yere sahiptir. Uyuşmazlıkların yargı dışında çözülmesi taraflar bakımından pek çok faydayı beraberinde getirdiği gibi kuşkusuz kamu barışı ve uzlaşıya da önemli hizmetler sunmaktadır" dedi.

MÜSEM Arabuluculuk Eğitim Programları koordinatörü ve Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat, 01 Ocak 2018'de yürürlüğe girecek olan iş hukukunda, dava şartı olarak arabuluculuk sisteminin zorunlu hale geldiğini belirterek, "İşçilerle işverenler arasındaki davalar için mahkemelere gitmeden önce arabulucuya gidilmesi zorunlu, aksi takdirde mahkemeler bu davaları dava şartı yokluğundan reddedecek. Mahkeme yolu kapanmıyor. Arabuluculuk süresi sadece 3 hafta, zorunlu hallerde 1 hafta daha uzatılabilecek. Karara bağlanamazsa yargıya gidilecek" dedi. Yargının iş yükünün ağırlığından dolayı; arabuluculuğun iş yükünü azaltacak olmasının büyük bir önem taşıdığını belirten Canbolat, arabuluculuğun adil bir çözüm yolu olduğunu, mahkemeden çıkan tarafların geleceğe yönelik ilişkilerini zedelemiş olarak çıktıkları halde abuluculukta el sıkışıldığı takdirde, geleceğe yönelik menfaat temelli, her iki tarafın da mutlu olacağı bir ilişki inşa edildiğini sözlerine ekledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Karaca ise iyi bir hukukçu olmak için gerçekten insanın iradesinin de hür olması gerektiğini belirterek, ”Her şeyi yargıdan beklemek, yargı içerisinde çözmek, bu iş yükü altında mümkün görünmemektedir. İş mahkemelerindeki iş uyuşmazlıklarında, iş davalarında yasa ile zorunlu arabuluculuk getirildi. Bununla ilgili olarak yine bakanlığımızda çalışmalar sürdürülmektedir. İleriki zamanlarda arabulucunun uzlaştırması yöntemlerinin daha da genişleyerek hukuk sistemimize girdiğini görmüş olacağız” ifadelerini kullandı.

Sempozyumdaki konuşmacılara Rektörümüz Prof. Dr. M. Emin Arat tarafından plaket takdim edildi.